Reintegráció

reintegráció_cut

„Minden személynek joga van minden országot, ideértve saját hazáját is, elhagyni,
valamint saját hazájába visszatérni.”

 

 

 

 

Lehetőségek az emberkereskedelem áldozatai számára életük újrakezdéséhez

Reintegrálódni annyit jelent, hogy valamit helyreállítanak, visszaállítanak, visszahelyeznek.

Az emberkereskedelem áldozatai számára ez azt jelenti, hogy visszatérnek a szabad, önálló és független életükhöz, és újra a társadalom aktív kiszolgálójává, szereplőivé válnak. Az idáig elvezető út azonban többnyire rögös, nehézkes. Az emberkereskedelem áldozatai gyakorta néznek szembe azzal, hogy megszabadultak fogvatartóiktól, kizsákmányolóiktól, de üresenek, talajtalannak érzik magukat a világban. Nem tudják hogyan tovább, mihez kezdjenek. Családjukat, szeretteiket féltik, ezért egy ideig nem mernek velük kapcsolatba lépni, hozzájuk elmenni.

Segítség azonban van.

Programunk keretében működő intézményeink az alábbi segítséget tudják felajánlani:
- szociális ügyek intézésében, hivatalos ügyek intézésében segítséget nyújtunk (hiányzó okmányok beszerzése és pótlása, áldozatsegítő szolgálattal való kapcsolatfelvétel, rendőrséggel való kapcsolattartás)
- információt nyújtunk, tájékoztatunk
- átmeneti jelleggel szociális szakember jelenlétével lakhatást biztosítunk
- segítünk a munkahelykeresésben és megtartásban (munkahelykeresés, önéletrajz készítés, munkára való jelentkezésre való felkészítés, ösztönzés, motiválás)
- alapítványunk több szakközépiskolát és szakképző intézményt működtet országszerte, mely által lehetőség van egy új szakma, vagy első szakma megszerzésére, mely a társadalomba való visszailleszkedést segíti
- segítő beszélgetések
- életvezetési tanácsadást, mentálhigiénés gondozást, életvezetés segítését biztosítja
- segíti és megszervezi az egészségügyi ellátásokhoz való hozzájutást
- kiscsoportos foglalkozást szervez a lakóközösségnek
- segíti a kikerülést (segít az albérletkeresésben, természetes támaszokkal való kapcsolatfelvétel, segíti a költöztetést, kikerülés hely szerinti illetékes segítő szervezetekkel felveszi a kapcsolatot)