Segítség

segitseg_cut

„Minden személynek joga van az élethez,
a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz.”

 

 

 

 

A Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni programjában az áldozatok problémáját komlexen kezeli. A meneküléstől kezdve, a rehabilitációs folyamaton, a védett befogadó helyen való elhelyezésen át, egészen az utógondozásig végzi munkáját. Szolgálatunk az ország szinte minden pontján rendelkezik tapasztalt szakemberekkel, akik az áldozatok mellett vannak a teljes folyamat során. Segítik őket a különféle hivatalos ügyek elintézésében (egészségügy, szociális ellátórendszerben szükséges teendők, bíróság, rendőrség stb.), a megfelelő ideiglenes befogadóhely megtalálásában, a rehabilitációs folyamatokban, utógondozásban.

A segítségnyújtás formái

1. Áldozatok biztonságos kísérése
2. Krízis Intervenciós befogadóállomás
3. Rehabilitáció
4. Védett házak fenntartása
5. Alacsonyküszöbű szolgáltatás
6. Egyéb Intézmények

1. Biztonságos kísérés

A Baptista Szeretetszolgálat a segítségnyújtást már az áldozatok menekítésével és operatív kísérésével megkezdi. Saját kidolgozott protokollal rendelkezünk az áldozatok operatív kíséréséről, amelynek megvalósítását napi gyakorlattal rendelkező szakembereink biztosítják. Szolgálatunk az áldozatok biztonságos szállításában és operatív kísérésében elvállalt kiemelkedő szerepét együttműködési megállapodásban erősítette meg az Országos Rendőr Főkapitánysággal. Munkatársaink állandó készültségben állnak és fogadják az áldozatirányítás felől érkező és az előzetes egyeztetések alapján szűrt felkéréseket. Segítséget nyújt az áldozatok külföldről történő hazatérésében, belföldi menekítésében és az ideiglenes befogadó helyre juttatásukban.
Szükség esetén a sok éves gyakorlati tapasztalattal rendelkező munkatársaink tevékenységük oktatását is vállalják.

2. Krízis

Szolgálatunk az állapotfelmérés és a kockázatelemzés időtartamára átmeneti befogadóállomást üzemeltet. A felmérés eredményeként eldől, hogy milyen jellegű személyre szabott szolgáltatásra van szüksége egy áldozatnak. Az állomás hatékony működésének megvalósítása érdekében egy szakemberekkel felszerelt iroda áll rendelkezésre.

3. Rehabilitáció

Az emberkereskedelem áldozatainak rehabilitációja egy rendkívül hosszú folyamat, melynek során több területen is szükséges az áldozatot a folyamatban segíteni. Az áldozatoknak az egészségügy, a szociális, a foglalkozás, a pszichológiai és a környezeti rehabilitáció terén is szükségük olyan szervezett támogatásra, amely az egészségükben, testi, szellemi épségükben károsodott áldozatoknak segít a társadalomba, a közösségbe történő visszailleszkedésükben. Az orvosi, szociális, pszichológiai és foglalkozási intézkedések koordinált, személyre szabott összességének célja, hogy az áldozat lehetőleg újra teljes értékű emberré válhasson.

4. Szállás

Az áldozatok menekítése, operatív kísérése, az állapotfelmérés, a kockázatelemzés után az ország valamely védett szállására juttatjuk az áldozatot. Az alapítványunk által fenntartott védett házakban a lakók teljeskörű rehabilitációs, integrációs/reintegrációs folyamatban vesznek részt.

A 2013 év elején az Emberi Erőforrások Minisztáriumának (EMMI) támogatásával indítottuk el az egyik új házunkat. Nőket egyedül és gyermekeikkel is befogadunk.
2014 nyarán indítottuk be a LUCIA Projekt keretében új kiléptető-házunkat, olyan nők számára, akiket már csak egy lépés választ el az önálló élettől.

5. Alacsonyküszöbű szolgáltatás

Az alacsonyküszöbű szolgáltatás, azoknak az áldozatoknak nyújthat segítséget, akik nem kívánnak élni a védett-ház nyújtotta lehetőséggel vagy az őket fenyegető veszély (már) nem áll fenn. A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a rehabilitációs folyamatot a Baptista Szeretetszolgálat munkatársa mentoráló tevékenység keretén belül kísérje végig az áldozat mellett. Szervezetünk országos szakemberhálózattal rendelkezik. Munkatársaink az áldozatokat az esetek korai szakaszától a rehabilitációs folyamaton át elkísérik és segítik.

6. Egyéb segítő intézményeink segitseg_szövegbe_cut

  • Anyaotthonok
  • Csalások Átmeneti Otthona
  • Átmeneti szállások
  • Családok Átmeneti Otthona 80 fő
  • Átmeneti Otthonok
  • Kiléptető Házak szerhasználóknak
  • Nappali Ellátóintézmény
  • Tűcsere drogsegély, utcai szolgálat
  • Pszichiátriai Betegek Nappali Ellátója